At blive storesøster eller storebror kan være en kæmpe forandring for dit barn. Nu er barnet ikke længere alene om opmærksomheden fra jer forældre, men skal til at dele den med en lillebror eller lillesøster, og det kan skabe stor jalousi. Det kan være vanskeligt at forholde sig konstruktivt til denne nye familiesituation, hvor søskendejalousi præger familieforholdet.

Alt er klar til, at I nu skal til at have jeres andet barn. I glæder jer. Den lille ny kommer til verden, og hele familien er glade og lykkelige – eller... Jeres store barn begynder at udvise en ændret adfærd til familieforøgelsen. Hun reagerer udadtil, og opfører sig som om, hun er yngre, end hun er. Jeres store pige lader som om, hun ikke kan klare de ting, som hun normalt kan, og hun begynder at tale babysprog.

Dette kunne være et scenarie, hvor jalousi mellem søskende udspiller sig i familien. Når der ankommer en lillebror eller lillesøster til familien, kan det større barn føle sig truet og jaloux, og derfor reagere meget udadtil eller aggressivt. Søskendejalousi er helt normalt, men kan være krævende og svært at håndtere for forældre, der lige har fået en ny baby. Heldigvis, er der meget som du/I kan gøre for at undgå søskendejalousi, og forhindre, at det ældste barn ser den lille ny som en konkurrent. Vi giver dig her gode råd til, hvordan du håndterer søskendejalousi og undgår, at det store barn føler sig tilsidesat.

Snak om den lille inden fødslen 
Det kan godt komme som noget af et chok og en omvæltning for det store barn, når det skal til at være storebror eller storesøster, hvis I ikke før fødslen har talt om, hvad der skal ske. Tag derfor en snak med dit barn om, hvad der sker inde i mors mave, og hvad der kommer til at ske. Der findes mange bøger og film om netop dette emne, som kan hjælpe dit barn med at forstå, hvad der sker inde i maven. Hvornår du skal fortælle dit barn, at det skal være storebror eller storesøster afhænger meget af barnets alder. Ni måneder er lang tid at vente for en 2-årig, mens det måske er anderledes for et barn på 10 år. Et godt råd er derfor at vente med at fortælle dit barn, at han/hun skal være storebror/storesøster til maven kan ses. Derefter kan du sætte barnet langsomt ind i, hvad der kommer til at ske uden at snakke om det hver dag.

Hold fast i rutinerne 
Når barn nr. 2 kommer eller måske barn nr. 3 eller 4, bør du ikke ændre det helt store i forhold til de faste rutiner. Lad være med at flytte storebror eller storesøster over i en ny seng samme dag, som du kommer hjem fra sygehuset med den lille, fordi lillesøster eller lillebror skal have babysengen. Så undgår den store at føle, at der kommer et nyt familiemedlem og tager hans eller hendes plads - helt bogstaveligt talt. Du bør også for så vidt muligt undgå at starte nye rutiner, såsom pottetræning og opstart i børnehaven, lige når baby er født. Gør det enten i god tid inden lillesøster eller lillebror bliver født, eller vent med de nye rutiner til nogle måneder efter fødslen.

Prioriter din tid
Når der er kommet et lille nyt familiemedlem kan meget af opmærksomheden gå til det. Men sørg for, at du også giver det store barn opmærksomhed og tilgodeser dets behov. Hvis barnet ikke føler sig tilgodeset og ikke føler, at det får opmærksomhed nok, kan det blive usikkert og utrygt og måske reagere ved at græde mere end normalt. Du skal særligt også forsøge at give dit barn positiv opmærksomhed. Forsøg at være opmærksom på de gode ting, som storebror/storesøster gør, og giv gerne ros og kommentér på dem. I den første tid vil du dog nok særligt have din opmærksomhed på den lille ny, når du er på hospitalet, eller når du ammer og pusler den lille. Men selvom du måske har dårlig samvittighed overfor dit store barn, fordi du har opmærksomheden mest på den lille, skal du acceptere, at du på nogle tidspunkter er nødt til at have mere opmærksomhed på den ene af dine børn. Ingen af dine børn lider af omsorgssvigt, fordi du prioriterer din tid med den ene frem for den anden, så længe det ikke altid er den samme, der bliver prioriteret.

Involver det store barn
For at undgå søskendejalousi er hovedreglen at huske og involvere det store barn på et niveau, der svarer til dets alderstrin. Med mindre børn, altså børn under tre år, kan man forsøge at skabe en glæde hos barnet ved at sige, at det nu har en at lege med. Hvis barnet er ældre, kan det være med til at skifte ble på den lille, hente klude, hjælpe med at made den lille eller andre opgaver, så den store føler sig vigtig. Husk at rose dit barn for at hjælpe og respekter, hvis han/hun ikke vil hjælpe til. Du kan også inddrage den store, når du ammer den lille, ved at spørge, om I skal læse en bog sammen. Kig på billederne i bogen sammen og stil spørgsmål til den store, så det mest er ham/hende, der snakker.

Lad børnene løse konflikterne selv
Så vidt det er muligt, bør du ikke blande dig i børnenes skænderier. Du skal selvfølgelig stadig gribe ind, hvis der sker noget, der er til fare for en af børnene, fx hvis den store begynder at kaste med klodser eller baby slår.
Men træd kun til, hvis det bliver alvorligt. Ellers vil børnene forvente at få hjælp fra dig hver gang, og så lærer de ikke at løse problemerne selv. Når der opstår konflikter mellem søskende og søskende skændes, kan det være svært ikke at blande sig. Hvis du skal hjælpe, kan du prøve at løse problemerne sammen med dine børn i stedet for at løse dem for dem. Når børn løser konflikterne selv, lærer de at se det pågældende problem fra andre perspektiver, og lærer, hvordan de går på kompromis.

Gode råd til, hvordan du kan forebygge og undgå jalousi mellem søskende:
- Sammenlign aldrig børnene
- Hav ikke favoritter
- Lad børnene være sig selv
- Hjælp dem med at finde på lege/aktiviteter, som drejer sig mere om samarbejde end om konkurrence for at styrke deres forhold
- Vær retfærdig overfor børnene - men det betyder ikke nødvendigvis ens behandling
- Sørg for at børnene får tid og rum for sig selv
- Hav alenetid med hvert barn
- Lyt til børnene
- Det spiller ingen rolle, hvem af børnene, der begyndte konflikten
- Lad børnene fortælle, hvad de føler i et skænderi


Filurlige hilsner

Simone &