Som forældre kan det være utroligt spændende og føles meget stort, når barnet begynder at få sine første tænder. Men babys første tand kan gøre meget ondt og være rigtig generende for barnet. Vi giver dig derfor viden om barnets første tænder, og gode råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at lindre smerten ved barnets tandfrembrud.

Hvornår får baby tænder?
Dit barns tænder bliver dannet allerede i fosterstadiet, men bryder først frem, når barnet er omkring seks-syv måneder. Her begynder barnets første tand at komme frem. Nogle børn får dog deres første tand tidligere, mens det ved andre varer et helt år, før den første tand bryder frem. Omkring treårs-alderen har barnet fået alle sine mælketænder – ti i overmunden og ti i undermunden. Det er oftest de to midterste fortænder, der bryder frem først, mens babys bagerste kindtænder oftest dukker op til sidst. Barnets tænder kan dog sagtens bryde frem i en anden rækkefølge, uden at det har nogen betydning.

Tegn på tænder hos baby
Lige før en tand begynder at bryde frem, bliver barnets tandkød hvidt og føles hårdt. Ved kindtænderne kan tandkødet også blive lidt knudret, der hvor tanden er på vej. Når baby får tænder kan gummerne blive ømme, irriteret og begynde at klø, og dit barn kan savle mere end normalt. Nogle forældre opdager dog ikke, at baby er ved at få tænder, før de kan se, at der er en lille tand på vej op, fordi barnet opfører sig helt normalt. Andre børn kan blive irritable, når den første tand er på vej. Nogle tegn på at baby får tænder kan, udover ømme gummer og irritabilitet, være søvnløshed, diarré og rød numse. Nogle børn får let feber ved tandfrembrud, men en feber over 38 grader skyldes aldrig tændernes frembrud, og du bør derfor gå til læge med barnet.

Lindring ved barnets tandfrembrud
Hvis dit barn begynder at pylre og blive irritabel, når tænderne er på vej, kan du trøste dit barn lidt mere, end hvad du plejer at gøre. Det kan godt være ret ubehageligt for børn at få tænder - vis derfor gerne ekstra omsorg, når barnet er ked af det, fordi det har ondt. Hvis barnet vil drikke en smule kamillete fra eksempelvis sutteflasken, kan det også virke beroligende på barnet.

Hvis generne ved barnets tandfrembrud består af rød numse og diarré, skal du selvfølgelig sørge for at pusle barnet oftere.

De kløende og ømme gummer kan til dels afhjælpes med en bidering eller et bidedyr. Når barnet har ondt i gummerne, og gummerne klør, gnubber mange børn sig i munden med fingrene, og vil gerne have noget at bide i. 
Det kan derfor være en rigtig god idé at købe en bidering eller et bidedyr, som kan lindre barnets ømme gummer. Et rigtig godt bidedyr er Sophie giraf fra mærket Sophie la Girafe. Sophie Giraf er et 18 cm langt bidedyr og aktivitetslegetøj, som er god for den lille at bide i. Giraffen er lavet i 100 % naturgummi, fri for BPA og phthalater og farvet med giftfrie plantefarver, som gør, at hun er helt uskadelig for barnet at tygge på. Sophie giraf er både god at bide i og flot at kikke på. Derudover er hun nem at holde om for barnets små hænder, og kan sige en sjov pibelyd, når barnet trykker hende på maven. På filur.dk kan du lige nu få et fint gavesæt med den fine Sophie giraf og Sophie la Girafe vanilje bidering til kun 199,95 kr. 

En anden mulighed for at lindre barnets kløende og ømme gummer er ved at børste barnets gummer med en blød tandbørste, da det kan tage lidt af kløen.

Hvis intet af ovenstående virker, kan du overveje at købe noget lokalbedøvende salve eller gel til barnets gummer. Salven eller gelen smøres på gummerne, og kan dermed dulme smerten. Husk, at du aldrig må give dit barn smertestillende, hvis det er under to år, uden at du har aftalt det med lægen.

Filurlige hilsner

Simone &