At lade sit barn cykle alene i skole kan være en stor beslutning at tage. Det kan give dig ligeså meget frygt, som det kan give dit barn frihed. Samtidig kan det være svært at tage stilling til, hvornår ens barn er klar til at cykle selv. Vi giver dig derfor nogle gode råd, som kan hjælpe dig med at gøre dit barn til en sikker cyklist, der kan færdes alene i trafikken.

Færdselsloven siger, at børn over 6 år må cykle alene. Men man kan ikke regne med, at børn kan cykle sikkert i trafikken, før de er omkring 10-12 år. Først dér kan de overskue trafikken og bedømme andre trafikanters hastighed og hensigt, der gør, at de kan beslutte, hvad de skal gøre i en vanskelig trafiksituation. Mange børn kan dog godt begynde at cykle alene til skole tidligere på udvalgte steder som stier og små veje, men du skal nok overveje at vente med at lade dit barn cykle alene på de store veje, til det når 10-12 års alderen, og er mere sikker i trafikken.

Det er dog dig selv som forælder, der skal vurdere, hvornår dit barn er klar til at cykle alene.
Er dit barn modent nok? Har dit barn erfaring nok med at cykle? Er vejen til skole for svær og trafikeret? Disse er nogle af de spørgsmål, du skal stille dig selv, inden du sender dit barn ud alene i trafikken. Hvis du er i tvivl, om dit barn er klar til at cykle alene, kan du prøve at lade dit barn køre forrest, når I cykler sammen. På den måde får barnet øvelse i at vurdere forskellige trafiksituationer, og kan selv vise, hvornår det er klart til at cykle alene i trafikken.

Gode råd til at gøre dit barn trafiksikker:

1. Lad dit barn cykle på fortovet i starten
Når barnet begynder at cykle, så lad det cykle på fortovet, indtil det er helt trafiksikkert. Når dit barn lige har lært at cykle, er det formentlig stadigt usikker på cyklen, og det kan derfor være en god idé at starte ud med at lade dit barn cykle på fortovet - selvom man normalt skal trække på fortovet. Når barnet er tryg ved cyklen, kan I herefter begynde at træne med at cykle på vejen – dog kun på små lukkede veje med meget lidt trafik.

2. Cykl med dit barn så ofte som muligt 
Når dit barn har lært at cykle, er det en god idé, at I tager på mange cykelture sammen, så barnet kan lære at beherske cyklen og færdes som cyklist. Vælg stier og små veje, der ikke har for meget trafik. Husk, at barnet skal køre på din højre side, og sørg for, at der er nok plads mellem dig og kantstenen, da dit barn højst sandsynligt vil slingre lidt.

3. Vis dit barn, hvor det må køre, og hvor det må stå af
Lær dit barn at cykle i højre side af cykelstien, så andre cyklister kan komme forbi. Fortæl, at dit barn ikke må lave pludselige sving over i venstre side, da barnet så kan risikere at kollidere med andre cyklister. Lær også dit barn, hvor det ikke må cykle, og i stedet skal trække cyklen, som fx på fortovet og i fodgængerovergange.

4. Lær dit barn at se sig grundigt for
Allerede fra barnet er lille er det en god idé at lære det at se sig for, inden det krydser en vej. Når I er ude og gå og skal til at krydse en vej, kan du eksempelvis tjekke, om dit barn husker at kigge sig for, eller spørge dit barn, hvad man skal huske at gøre, inden man krydser en vej.

5. Lær dit barn at bruge ringeklokken
Det er en god idé at lære dit barn at bruge ringeklokken, når det vil overhale eller cykler forbi en fodgænger, der ikke er opmærksom på cykler.

6. Forklar dit barn om færdselsreglerne på cykel
Selvom dit barn muligvis lærer færdselsreglerne i skolen, er det alligevel en god idé, at du også bruger lidt tid på at forklare dem til dit barn. Lær dit barn om almindelig vigepligt og ubetinget vigepligt, og hvad det skal gøre, når det cykler i en rundkørsel. Forklar også dit barn, at venstresving er to gange lige ud, selvom det måske i starten kan være lettere for barnet at trække over fodgængerovergangen både ved venstresving, og når det skal krydse vejen.

7. Træn cykelruten til skole – mange gange
Før barnet cykler til skole alene, skal ruten til skolen trænes mange gange sammen med mor eller far. Fortæl barnet, hvad det skal være opmærksom på, hvilke farer, der kan være på vejen, og i det hele taget, hvordan man skal gebærde sig i trafikken.

8. Husk cykelhjelmen! 
Husk altid cykelhjelmen. Det er en virkelig dårlig idé at gå på kompromis med børns sikkerhed, så glem ikke cykelhjelmen til barnet – også mor og far skal huske cykelhjelmen for at vise et godt eksempel. Hos Filur finder du et stort udvalg af flotte cykelhjelme til børn, der giver dit barn den største sikkerhed på farten.

Med disse råd er du nu klar til at træne dit barn op til at kunne cykle alene i trafikken.
God tur!

Filurlige hilsner

Katrine &