Som førstegangsforældre er der en masse nye ting at tage stilling til, heriblandt, hvilken autostol du skal vælge til din baby, og hvornår den skal udskiftes til en større model. Sikkerhed betyder rigtig meget, særligt når der er en lille ny på vej. Vi har derfor lavet en guide til, hvilken autostol du skal vælge for at sikre dit barns sikkerhed.

Typer af autostole

Babystol: Fra 0-1 år (op til 13 kg). En babyautostol er typisk til spædbørn i alderen 0-9 måneder. Den kan dog også bruges af ældre babyer, der vejer under 13 kg.

Vi anbefaler:
iZiGo fra BeSafe til 1.999,-
Ergonomisk designet babyautostol, der er godkendt til bagudvendt montering. Autostolen vejer kun 4,2 kg, hvilket gør den let at bære rundt på.

Privia fra Recaro med Isofix base til 2.698,-
Let autostol, der kun vejer 3,5 kg, og er derfor let at bære rundt på. Stolens hovedstøtte har fem indstillinger, så den kan justeres efter behov. Desuden er stolen med Isofix og har ekstra sidebeskyttelse.

Kombi-stole: Fra barnet er vokset ud af babystolen til barnet er stort nok til at benytte bilens trepunktssele (9-36 kg). En kombi-autostol er en autostol, som man aktivt skal tilpasse, så den passer til barnets størrelse. Det kan være ved at afmontere stolens bund, pude eller seler i takt med at barnet vokser. Nogle kombi-stole bruges bagudvendt i starten og fremadvendt, når barnet er blevet større.

Fremadvendt eller bagudvendt autostol: Fra 9 mdr.-4 år (9-18 kg). I en bagudvendt autostol er barnet vendt imod trafikken. FDM anbefaler, at barnet skal sidde bagudvendt så længe som muligt. Det giver større sikkerhed for barnet, fordi det mindsker belastningen på barnets ryg og nakke i tilfælde af en kollision. En bagudvendt autostol er dog større end en fremadvendt autostol, så sørg for at tjekke pladsen i bilen.

Vi anbefaler:
Combi-autostol 0-18 kg iZi Combi X3 ISOfix til 3.999,-
Kombi-stol, der både kan være bagud- og fremadvendt. Stolen er med Isofix, som giver en enestående sikkerhed. Samtidig har stolen en speciel siddeindsats, som giver ekstra støtte og komfort.

Fremadvendt autostol eller selepude: Fra ca. 4-10 år (op til 36 kg, 135 cm). En fremadvendt autostol vender i samme retning, som trafikken køres. I denne alder kan barnet også anvende en selepude, men FDM anbefaler at bruge en autostol frem for en selepude alene, da det giver god beskyttelse, støtte og komfort til barnet.

Vi anbefaler:
Autostol 9-36 kg Pallas M-Fix autostol fra Cybex til 2.599,-
Testvinder i gruppe 1/2/3 i 2015. Autostolen har både sidekollisionsbeskyttelse og Isofix og yder stor sikkerhed i mere end 11 år. Autostolen kan også fås uden Isofix.

Sidebeskyttelsespuder
Nogle autostole har ekstra sidebeskyttelse, hvilket giver rigtig god beskyttelse af barnet i tilfælde af en kollision. Sidebeskyttelse anbefales særligt til biler, der ikke har airbags i siderne. Autostole med sidebeskyttelsespuder fylder dog mere i bredden end stole uden sidebeskyttelsespuder.

Montering: Isofix eller sele
Isofix er de to metalbøjler, som er skjult bag bilens bagsæde og bagsædets ryglæn i nogle biler. Hvis du har Isofix, vil vi anbefale at købe en autostol med Isofix. Hvis ikke, har Filur.dk mange gode autostole uden. Dog er monteringen af Isofix let, og det øger sikkerheden, samt mindsker risikoen for at fejlmontere autostolen i bilen.


Filurlige hilsner 

Morten &