Julen er børnenes fest. Men med små børn, der bliver overtrætte og overvældet af de utallige gaver og store slikmængder juleaften, kan det hele godt ende i kaos. Når man har små børn, er det derfor nødvendigt at justere lidt på juletraditionerne, så de stemmer overens med barnets behov. Vi giver dig her gode råd til, hvordan du håndterer gaveplageri, ventetid og overtrætte børn, og får det bedste ud af juleaften med dine små børn.

Det første som I skal overveje, når juleaften nærmer sig, er, hvordan I giver jeres barn den bedste jul. Det kan I gøre ved først og fremmest at se på barnets alder og behov. Et barn på et halvt år har ikke særlig meget interesse i familiens julehygge, mens et barn på to-tre år kan synes, det er meget sjovt at lede efter mandlen i ris a la manden og danse om juletræet. Hvis jeres barn skal være med til den hyggelige julesjov, kan disse råd hjælpe jer og jeres børn med at få en hyggelig og glad jul.

8 gode råd til en god juleaften med børnene

1. Gør ventetiden sjovere
Du husker måske børnesangen, der starter med ”I aften er det juleaften, der er længe længe til.” Ventetiden til juleaften kan være lang og svær, og dit barn kan hurtig blive utålmodig. Giv derfor børnene lov til at se lidt mere tv juleaftensdag end normalt. Det kan lyde upædagogisk, men når nu det er juleaften, kan reglerne godt bøjes en smule. Desuden er der ofte rigtig meget godt børne-tv juleaftensdag og juleaften, og det kan være en god måde at få ventetiden til at gå stærkere.

2. Pynt eventuelt juletræet juleaftensdag
Hvis du har tid og overskud til det, kan du vente med at pynte juletræet til juleaftensdag og lade børnene hjælpe til. Det vil de helt sikkert elske at gøre. Juletræspyntning er en hyggelig juleaktivitet, og kan samtidig være med til at få ventetiden til at gå hurtigere.

3. Giv et konkret tidspunkt for, hvornår gaverne skal åbnes
Det kan være ret irriterende, når dit barn spørger for 117. gang, hvornår der skal pakkes gaver op. Men det er ikke for at irritere, dit barn vil virkelig gerne vide hvornår, så det har noget at forholde sig til. I stedet for at blive irriteret, kan du derfor prøve at fortælle dit barn konkret, at gaverne skal pakkes op, når I har spist og danset om juletræet.

4. Spis tidligt
Det er en god idé, når man har børn, at starte med julemaden i god tid, så familien kan spise tidligt. På den måde behøver I ikke at haste igennem julemaden for at kunne nå at danse rundt om juletræet og pakke gaver ud. Muligvis kan der så også blive tid til en ekstra lille julesalme til glæde for bedste- eller oldeforældrene.

5. Giv eventuelt en lille gave om dagen
Hvis jeres barn er omkring etårsalderen eller bare er utålmodig, kan det være en god idé at lade barnet pakke et par gaver op om formiddagen eller eftermiddagen - medmindre I selvfølgelig vil lære jeres barn at være tålmodig. På den måde kan du også undgå eventuelt gaveplageri, og undgå at dit barn bliver fuldstændig overvældet, når gaverne først bliver lagt under træet. Det kunne være en racerbil fra Plantoys eller en hæklet kanin fra Sebra.

6. Køb mandelgaver til børnene
En mandelgave, som kan leges med, er god som tidsfordriv, mens resten af familien tager af bordet. Selvom børnene ikke finder mandlen i ris a la manden, kan det derfor være en god idé at give dem en mandelgave alligevel. En mandelgave forhindrer også børnene i at blive kede af det, hvis de ikke finder mandlen. Du kan også vælge at lave særportioner til børnene med en mandel i hver skål, så de under alle omstændigheder finder mandlen og kan få en mandelgave.

7. Gem gaverne til sidst
Børn skal have en vis alder, før de kan tåle synet af julegaver under træet. Før barnet er fire år gammelt, er det bedst at lade være med at lægge pakkerne under træet, før de skal pakkes op. Omkring fireårsalderen kan dit barn forstå konceptet med at få gaver, når familien har spist, og tidligst fra fem-seksårsalderen kan barnet klare, at der ligger gaver under træet hele dagen. Vent derfor gerne med at lægge gaverne under træet, til I er sikre på, at barnet kan styre forventningens glæde og tåle synet af de mange gaver uden at blive overvældet og dårlig.

8. Undgå overtrætte børn
Hvis I har meget planlagt til juleaftensdag, kan de små hurtigt blive trætte. Du kan derfor lade børnene tage et lille hvil eller en middagslur i løbet af dagen. Det kan hindre, at børnene bliver overtrætte, når juleaften endelig er kommet.

Filurlige hilsner

Mille &