Gode motoriske færdigheder er forudsætningen for, at dit barn får god koordinationsevne, styrke og bevægelighed. I løbet af barnets liv er det vigtigt, at barnets motorik udvikles, og her kan motorisk legetøj være en stor hjælp. Men hvorfor er motorisk udvikling så vigtigt for dit barn? Og hvad kan du selv gøre for at hjælpe dit barn med at udvikle sig motorisk? Læs her og få svar på dine spørgsmål om din babys motoriske udvikling.

Hvad er motorik?
Ordet motorik betyder bevægelse, men handler også om sanser. Man kan dele ordet motorik op i to kategorier: Grovmotorik og finmotorik. Grovmotorik består af store muskelbevægelser såsom bevægelse af arme eller ben. I den grovmotoriske leg bruges hele kroppen. Finmotorik består af de finere muskelbevægelser, hvor kun en lille del af musklerne bruges. Det kan eksempel være øjenmusklerne, som man bruger, når man læser, eller fingermusklerne, som børn bruger i deres leg med eksempelvis perler eller klodser.

De fleste børn er normalt udviklet motorisk, men sundhedseksperter mener, at børn i dag er for passive. Det kan komme til at betyde, at barnet får sværere ved at suge viden til sig, eller får sværere ved at læse. Forskning viser nemlig, at bevægelse gavner evnen til at lære noget nyt.

Når de grundlæggende motoriske evner er i orden, bliver barnet i stand til at indtage ny viden og koncentrere sig om det. Hvis barnet derimod ikke har udviklet sine motoriske evner, kan det give vanskeligheder for barnet. Disse vanskeligheder kan komme til udtryk ved barnets sprog, indlæring, adfærd (fx hyper-/inaktivitet), socialisering, opmærksomhed, bevægelse, psykisk og/eller fysisk balance og koncentration. Det er derfor vigtigt, at dit barn får mulighed for at udvikle sig motorisk allerede i småbørnsårene, da den motoriske udvikling er en del af hjernens samlede udvikling. Den motoriske udvikling danner på den måde grundlag for dit barns udvikling af sociale, psykiske og intellektuelle færdigheder. God motorik og bevægelse er samtidig også med til at styrke dit barns selvværd og trivsel.

Børn med en god motorik

  • Har øget selvtillid
  • Er glade for livet
  • Har et godt helbred
  • Føler sig mindre hjælpeløse
  • Har gode sociale relationer
  • Føler sig mindre udenfor

Det kan du lave med dit barn;
For at udvikle dit barns grovmotoriske færdigheder er der en række ting, du kan lave med dit barn. Du kan bl.a. tage dit spædbarn med i svømmehallen eller lege med ham ved at hænge ham i benene, rulle ham rundt eller lægge ham på maven. Det lidt større barn kan udvikle sine motoriske færdigheder ved at løbe, hoppe, spille bold eller lære at cykle.

Når barnet er mellem 2 og 5 år, kan man styrke barnets motorik ved at lave krydsmønstertræning. Krydsmønstertræning er at kravle, rulle rundt, gå, løbe eller klatre. Når børn krydsmønstertræner udvikler de hjernen og stimulerer midthjernen, der styrer koordinationsevnen og musklernes evne til at handle viljebestemt. Til krydsmønstertræning eller anden motorisk leg kan man bruge motorisk legetøj. Motorisk legetøj er legetøj, der er specielt udviklet til at styrke og udvikle dit barns motorik.

Til at styrke grovmotorikken anbefaler vi bObles sjove tumlemøbler, der både er fine og funktionelle, og styrker dit barns motoriske udvikling. Barnet kan eksempelvis hoppe, rulle, balancere, kravle og sidde på dem.
Se for eksempel bObles store fisk til 649,- der kan bruges til et utal af motoriske lege.

Hvis du vil hjælpe dit barn med at styrke finmotorikken, kan du tage dit barn med i køkkenet, hvor han kan hjælpe med at bage eller lave mad. Finmotorikken styrkes også, når dit barn eksempelvis spiser med ske, tegner og maler, bygger med klodser eller leger med perler.

Til finmotorikken anbefaler vi:
PlanToys konstruktionssæt til 399,95- 
Her får man et sæt med 40 dele, som kan samles og skilles ad til alle mulige figurer.

Kreativ kasse med trylledej til 149,-
Kreativt sæt med udstyr til trylledej og maling med tilhørende opskrifter og vejledninger.


Filurlige hilsner

Kirstine &