Det kan være en god idé at sætte nogle rammer for dit barns internetbrug, så det ikke sidder hele dagen og spiller eller surfer på nettet. Men hvor meget skal man som forælder blande sig? Her giver vi dig tre skarpe råd til, hvordan du bedst muligt sætter sunde rammer for dit barns internetbrug.

Lav fleksible tidsplaner
En måde at få børn til at udvikle et naturligt socialt og digitalt liv er at sætte tidsbegrænsning. I dag har de fleste børn og unge iPhones og iPads, og dermed er tiden forbi, hvor de pænt måtte sidde ved den stationære med et æggeur – og måske er det også meget godt. Meget lidt tyder nemlig på, at det virkelig hjælper at sætte faste grænser og overvåge barnet. 
Skal dit barn selv blive i stand til at styre sit internetforbrug, er det bedst at forhandle lidt. For oplever barnet mangel på frihed, kan det i en senere alder forbinde ubegrænset internetforbrug med uafhængighed og frihed.
Er du fleksibel med dit barn, kan du jo strege et par timer om tirsdagen til fordel for mere tid på en ellers kedelig søndag. Dét viser barnet, at du ikke blot forsøger at udøve kontrol, men at du lytter til det, og har begrundelser for dine beslutninger.

Vælg spil og apps, som ikke kun underholder
Der findes et hav af gode spil, som kan hjælpe dit barn til at blive bedre i skolen. Spil som lærer dit barn at stave vanskelige ord, eller spil som træner motorik eller logisk sans. Det kan være en fin måde at bruge gamification, altså spilelementer og spildesign til områder, der ikke er spilrelaterede som eksempelvis læring, til at lege færdigheder ind i barnet.
Læringsspil kan også give dig mulighed for at bruge tid sammen med dit barn og iPad’en, og dermed følge bedre med i barnets udvikling, og hvordan det færdes på nettet. 


Sørg for at vælge spil og Apps, som ikke tilbyder reklamer og køb. Disse forhold kan du læse om inden applikationen downloades fra Appstore eller Play butik.

Aftal nogle spilleregler for internetbrug
Hos Netkablet.dk finder du 5 gode huskeregler for børns Internetbrug. Disse kan du gennemgå med dit barn. De omhandler primært sikkerhed samt sociale spilleregler og privatliv i forbindelse med brug af internettet. Spørg også dit barn om det får vejledning i skolen om disse emner, da rigtig mange institutioner er ved at begynde med at vejlede for at tackle potentielle problemer i god tid. Det er typisk medierådet, som står for denne vejledning i skolen.
Du kan eventuelt supplere denne vejledning og selv diskutere med dit barn, om rådene er gode og tidssvarende. På den måde får du også et godt indblik i barnets holdninger, og hvilke digitale normer, der findes i dets miljø.

Et ekstra tip
Er dit barn lige begyndt at gå digitalt og skal have sin første enhed i hænderne? Fortvivl ikke! Det behøver ikke være så dyrt, som du tror.
Det er de fleste forældre, der kan nikke genkendende til at kæmpe mentalt for ikke at råbe ”så pas dog på!”, når deres børn jonglerer rundt med deres spritnye Iphone eller Ipad med en motorik, der knapt rækker til at dække på bordet. Det er altid frustrerende at høre lyden af skærm mod gulv, men i det mindste kan man lette udgiften. På refurb.dk sælges brugt IT med fuld garanti. De restaurerer og renser nemlig brugte enheder til gensalg. Den dyre IT kan altid komme senere, men det er fint for dit barn at starte ud med en model, der er et par år gammel. Det giver desuden barnet en fornemmelse af tingenes værdi. Det er nemt at tage en iPad Pro for givet, hvis man bare får den stukket i hånden, men hvis barnet skal spare op til hele eller en del af beløbet, så giver det også barnet større ejerfornemmelser.

Filurlige hilsner

Simon &